Jak parzyć kawę we french press.

Jak zrobić perfekcyjną kawę za pomocą zaparzacza french press? Zapoznaj się z naszym przepisem na aromatyczną kawę w kilka minut.
Dziś podpowiemy Wam jak cieszyć się wspaniałym smakiem kawy w domowym zaciszu. Jeśli zazwyczaj wsypywaliście mieloną kawę do filiżanki czy kubka i po prostu zalewaliście gorącą wodą, to mamy dla Was propozycję, jak zwykłą "parząchę" z fusami zamienić w aromatyczny czarny napój (bez fusów).
Skorzystaj z zaparzacza typu FRENCH PRESS! Zasada parzenia kawy jest bardzo prosta, ale warto eksperymentować z temperaturą wody i czasem ekstrakcji.
Jak to zrobić?
1. Zagrzej szklane naczynie french pressa poprzez nalanie do środka gorącej wody.
2. Wsyp dobrej jakości kawę do młynka i zmiel ją na odpowiednią grubość. Pamiętaj że bardzo drobno zmielona kawa będzie trudniej się filtrować i szybciej zaparzać.
Eksperymentuj zarówno ze stopniem zmielenia jak i czasem parzenia kawy.
3. Odmierz odpowiednią ilość kawy za pomocą miarki np. La Cafetiere. Średnio na 1L wody wsypujemy 60g kawy, czyli w tym kiedy korzystamy z french press o pojemności 1000ml odmierzamy 6 miarek.
4. Wylej z french pressa wcześniej nalaną wodę, która ogrzewała naczynie. Następnie wsyp właściwą ilość kawy i nalej nową, gorącą wodę. Nie zalewaj od razu całego zaparzacza, wystarczy tyle wody aby pokryć kawę 1-2 cm ponad jej powierzchnię. Zamieszaj napar łyżeczką, najlepiej plastikową i odczekaj chwilę. Następnie dolej wody do pełnej objętości french pressa. Optymalna temperatura wody dla tego typu czarnego napoju to około 90C.
5. Zamknij zaparzacz, ale odczekaj 3-5 minut zanim przyciśniesz tłok. W tym czasie kawa będzie się parzyć i nabierać mocy.
6. Następnie powoli i z wyczuciem przyciśnij tłok aby odfiltrować fusy i delektuj się wspaniałym smakiem kawy.
Zdjęcia pochodzą od producentów: Creative Tops i La Cafetiere.
Komentarze
Zostaw swój komentarz